Hoe werkt een warmtepomp installatie?

Een warmtepomp wint warmte uit de bodem of uit de lucht. Het toestel zet deze energie om in de gewenste temperatuur voor het verwarmen van de woning of een zwembad. Ook zijn er warmtepomp installaties die de keuken en badkamer van warm water voorzien. Een warmtepomp werkt op het lichtnet: het elektraverbruik neemt toe en het gasverbruik neemt af.

Wat zijn de voordelen?

  • Een warmtepomp gaat lang mee mee en vergt weinig onderhoud.
  • De energierekening gaat omlaag: de kosten voor elektra stijgen en gaskosten nemen af. Omdat een warmtepomp warmte uit de omgeving haalt, is een warmtepomp een duurzaam alternatief voor een cv ketel op gas.
  • Bij de aankoop van een warmtepomp kunt u subsidie krijgen. De Rijksoverheid, gemeentes en provincies verstrekken namelijk subsidies op warmtepompen. Hoe hoog de subsidie is, hangt af van het soort apparaat en van het vermogen. Het subsidiebedrag ligt tussen de € 1000 en € 2.500.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp is bij aanschaf hoger dan bij een CV ketel. Maar wanneer de installatie goed ontworpen is, scheelt dit aanzienlijk in energieverbruik. Een warmtepomp heeft een lager energieverbruik omdat de kosten voor gas afnemen. De elektriciteit die de pomp en de compressor gebruiken, kunt u ook laten opwekken door zonnepanelen. Ook kunt u gebruik maken van subsidies voor duurzame installaties.

Welk type warmtepomp moet ik kiezen?

Afhankelijk van uw woonsituatie (een bestaande woning of nieuwbouw, gezinsgrootte), de gewenste toepassing (verwarming en/of tapwater) en omgevingsfactoren (bijvoorbeeld vergunning voor het boren) kiest u een warmtepomp. Er zijn 2 verschillende types warmtepompen: de luchtwarmtepomp en de warmtepomp water door middel van bronpulse. Ook een volledig electrische installatie voor koelen en verwarmen is mogelijk met een multi-split-unit.

Een warmtepomp kiezen is best lastig. Er zijn veel factoren waarmee u rekening moet houden. Voor het kiezen van de juiste warmtepomp staat Inrax Total Service graag voor u klaar. Inrax is naast erkend installateur ook specialist op het gebied van onderhoud.

Warmtepomp voorbeelden en toepassingen

Lucht/Lucht

Lucht/Water

Bodem/Water

Water/Water

Warmtepomp Boiler

Warmtepomp Hybride

Warmtepomp Zwembad

Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnen- en een buitenunit die met elkaar verbonden zijn. Dit systeem kan in warme perioden ook omgekeerd, als airco, gebruikt worden.

De investeringskosten zijn in vergelijking met andere types warmtepompen laag.

De werking van een lucht/water warmtepomp is vergelijkbaar met de werking van een koelkast. De warmtepomp wint energie uit de buitenlucht.

Een lucht water warmtepomp kan makkelijk worden aangesloten op de bestaande verwarmingstoestellen. Ook geschikt voor nieuwe installaties, het opwarmen van sanitair water of het zwembad. Met de lucht//water warmtepompen kunt u fors besparen op de energiekosten.

Een bodemwarmtepomp put met lange buizen warmte uit de bodem. Afhankelijk van de ruimte bij de woning, worden de buizen horizontaal of verticaal in de grond geplaatst.

Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen met bijhorende kostprijs. De prijs van een bodemwarmtepomp is vooral afhankelijk van het aantal en de diepte van de boringen.

Voor een warmtepomp die grondwater gebruikt, is een vergunning verplicht.

De water-water warmtepomp wint energie uit het grondwater. Hiermee kunnen de woning en het sanitaire water verwarmd worden. Omdat de temperatuur van het grondwater vrijwel constant is, ligt het rendement hoog. De aanschafprijs is vanwege de boringen wel hoog, maar die kosten worden op de lange termijn terugverdiend door de energiebesparing.

Dit systeem kan in de zomer worden gebruikt om de woning te koelen.

Om grondwater op te pompen heeft u een vergunning nodig.

Deze warmtepompen maken gebruik van de ventilatielucht in uw woning. Een goede toepassing voor dit soort warmtepompen is het verwarmen van tapwater.

Een warmtepompboiler is verkrijgbaar met een geïntegreerd of een losstaand voorraadvat.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp met een CV ketel of HR-ketel. Deze warmtepompen zijn goed toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe woningen waar nu alleen nog een gasketel hangt.

Niet iedereen weet dat je een warmtepomp ook kan inzetten om uw zwembad duurzaam te verwarmen. Een warmtepomp bij het zwembad verbruikt veel minder energie dan de klassieke zwembadverwarming. Welk type warmtepomp is de beste keus? Dat hangt sterk af de gewenste temperatuur, het aantal kubieke meter water, of u het zwembad in de zomer en/ of winter gebruikt en of u met de installatie tevens het huis wilt verwarmen.

Warmtepompen: de werking en de voordelen

Contact opnemen

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u een offerte aanvragen?

Vraag nu meer informatie of een offerte aan

Voor particulieren of bedrijven met complexe systemen.
INRAX biedt perfecte service
Snel, vriendelijk en professioneel.